svg Розрахуйте вартість
close

Форма швидкого зв’язку

Залишилися питання? Ми готові на них відповісти

    0 800 33 20 41 безкоштовно з будь-яких номерів України
    svg Замовити в 1 клік

    Як відкрити бізнес у Латвії

    Julia Ventskovska
    Опубліковано
    CEO MK:TRANSLATIONS 04.05.2022
    Як відкрити бізнес у Латвії

    Латвія має одне з найбільш м’яких в ЄС податкових законодавств, що робить її привабливою для вітчизняного та іноземного бізнесу.

    Щоб усі регіони держави розвивалися рівномірно, держава створила спеціальні економічні зони в Лієпаї, Резекне, вільних портах Вентспілса та Риги. У цих СЕЗ до податків, і без того низьких за європейськими мірками, застосовуються знижки.

    Реєстрація бізнесу в Латвії відбувається швидко — законодавство всіляко стимулює розвиток у своїй країні, не звертаючи особливої уваги на те, чи є власник компанії громадянином цієї держави.

    Читайте також: Чи може українець відкрити бізнес у Чехії

    Основні форми ведення бізнесу в Латвії

    Індивідуальний комерсант — аналог нашого приватного підприємця. За результат діяльності комерсант відповідає всім своїм майном.

    • Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) створюється як юридична особа. Засновником може бути одна людина або кілька осіб. Статутний капітал становить не менш як 2800 євро, причому половину капіталу слід внести перед подачею заявки на реєстрацію в Комерційному регістрі.
    • Відкрите акціонерне товариство (ВАТ). Юридична особа з одним або декількома засновниками — резидентами або нерезидентами країни. Мінімальний капітал становить 35 210 євро.
    • Філія або представництво іноземного підприємства. Ці форми не є окремими юридичними особами, тому всю відповідальність за їхніми зобов’язаннями несе іноземна материнська компанія.

    Реєстрація компанії в Латвії

    1. Представити зразки підписів членів правління компанії, що завірені нотаріусом.
    2. Відкрити банківський рахунок і отримати виписку про те, що статутний капітал оплачений.
    3. Пройти реєстрацію в Комерційному реєстрі й Службі державних доходів та отримати свідоцтво платника ПДВ.
    4. Реєстрація всіх найманих робітників в системі обов’язкового державного соціального страхування.

    Читайте також: Як українцю почати бізнес у Польщі

    Чи легко вести бізнес у Латвії без знання мови

    Спойлер: це неможливо.

    Приблизно 1,7 мільйона жителів Латвії для спілкування використовує латиську мову. Згідно із Законом «Про державну мову», це єдина офіційна мова в Латвії.

    Але у школах для українців, білорусів, росіян, литовців, поляків та інших національних меншин білінгвальне навчання: латиська вивчається як друга мова. Мета цієї політики полягає в підвищенні рівня соціальної інтеграції іноземців у латвійське суспільство.

    Державну мову в Латвії необхідно вивчати тим, хто планує отримати постійну посвідку на проживання (ПНП) в країні, а потім і громадянство. Для оформлення ПНП необхідно володіти латиською на рівні А2, а для того, щоб стати громадянином країни, потрібен рівень В1. Кандидату доведеться скласти іспит, за підсумками якого він отримає сертифікат.

    При працевлаштуванні не всі компанії вимагають у претендентів доказів володіння латиською. Це не стосується роботи в держустановах, хоча й займати такі посади має право лише громадянин Латвії.

    В цілому в Латвії на державному рівні затверджено 4,5 тисячі спеціальностей, для яких знання офіційної мови є обов’язковим. Наприклад:

    • двірникам, покоївкам, помічників кухарів достатньо буде рівня А1;
    • кур’єрам, операторам зв’язку – рівня А2;
    • продавцям, дизайнерам, гувернанткам – рівня В1;
    • технологам, шеф-кухарям – рівня В2;
    • муніципальним та державним службовцям – рівнів С1 і С2.

    Близько 150 тисяч людей вважають своєю рідною мовою латгальський діалект. Найбільш популярний він в Латгалі, Селії, Відземе, Ризі. Але латгальську заборонено використовувати у діловодстві державних установ та судових інстанцій.

    ВАЖЛИВО

    Вся документація в Латвії ведеться виключно латиською мовою

    Прийняли рішення: «Відкриваємо бізнес у Латвії»?Прочитайте про латиський менталітет

    Латиші завжди жили досить самотньо, видобуваючи хліб тяжкою працею. З цієї причини у роботі місцеві жителі звикли розраховувати лише на себе та розв’язувати проблеми самостійно.

    Латвійці справляють враження насторожених та трохи замкнутих людей. Вони не прагнуть тісного спілкування, але дуже педантичні в обговоренні ділових проблем і сміливо висловлюють свою точку зору.

    Місцеві мешканці звикли в будь-яких ситуаціях діяти за планом і чітко виконувати службові обов’язки. Завжди знають чого хочуть і з високою ефективністю досягають поставленої мети.

    В бізнес-партнерах латвійці цінують любов до своєї справи та працелюбність. В ділових колах заведені не дуже дорогі та нейтральні подарунки, наприклад алкоголь.

    Читайте також: Як відкрити бізнес у Франції. Підказки для українців

    Підпишіться на щомісячний дайджест про міжнародний бізнес

    Читайте також
    Соціальні мережі
    Не просто присутні, а працюємо та ділимося корисним контентом

    Якщо ви не знайшли
    те, що шукали,
    не залишайте сторінку

    Просто натисніть на кнопку нижче, і ми зв'яжемося з вами, щоб проконсультувати по всіх послугах компанії.

    0 800 33 20 41 безкоштовно з будь-яких номерів України
    svg Зв'язатися з нами