svg Розрахуйте вартість
close

Форма швидкого зв’язку

Залишилися питання? Ми готові на них відповісти

    0 800 33 20 41 безкоштовно з будь-яких номерів України
    svg Замовити в 1 клік

    Як українцю почати бізнес у Польщі

    Julia Ventskovska
    Опубліковано
    CEO MK:TRANSLATIONS 28.04.2022
    Як українцю почати бізнес у Польщі

    Польща приваблює підприємців стабільною економікою, зрозумілою податковою системою та простими правилами фінансової звітності.

    Наразі у Польщі працюють близько 20 тисяч підприємств, власники яких — іноземні громадяни. І серед них 25% належать українцям.

    Умови для відкриття бізнесу у Польщі для українців

    Щоб зареєструвати бізнес у Польщі іноземець насамперед повинен бути повнолітнім та мати дійсний закордонний паспорт з подальшим терміном дії не менше ніж півтора року.

    Крім того, потрібні певні підстави:

    • Громадянство Євросоюзу;
    • Наявність Карти поляка;
    • Карта сталого побиту;
    • Карта тимчасового побиту;
    • Офіційний шлюб з громадянином Євросоюзу;
    • Статус біженця (офіційний).

    Читайте також: Залишити бізнес в Україні чи перенести в Європу?

    Найпоширенішою формою реєстрації бізнесу у Польщі є ТОВ або Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (Sp. z o.o.). Ця організаційно-правова форма дає можливість займатися майже всіма видами економічної діяльності. Засновники підприємства не несуть відповідальності за зобов’язаннями підприємства, компанія відповідає розміром статутного фонду та майном.Яку форму обрати, щоб відкрити фірму в Польщі

    Для реєстрації ТОВ (Sp. z o.o.) необхідно:

    1. Вибрати та перевірити на доступність назву компанії (юридичної особи).
    2. Юридична адреса у Польщі (може бути віртуальна).
    3. Вибрати види діяльності компанії (PKD).
    4. Розмір статутного фонду та розподіл часток серед засновників.
    5. Надати скан копії закордонних паспортів, домашню адресу, адресу електронної пошти та номер мобільного телефону засновника та членів правління.

    Підприємець може претендувати на візу категорії Д, терміном не менше ніж пів року. Підставою для її отримання послужить запрошення, яке може надати своє ж підприємство.

    Зручним способом реєстрації власного бізнесу у Польщі є Інтернет. Це можна зробити на сайті ems.ms.gov.pl.

    Умови отримання Карти сталого побиту

    Щоб отримати Карту сталого побиту на підставі відкриття фірми у Польщі, необхідно дотриматися кілька важливих умов:

    • Підприємство повинно працювати легально і приносити постійний дохід. Він різний в кожному воєводстві, приблизно 10-15 тис. євро на рік.
    • В компанії повинні офіційно працювати громадяни Польщі або іноземці, які мають zezwolenie na prace dla cudzoziemca.

    Читайте також: Чи може українець відкрити бізнес у Чехії

    Польська податкова політика досить дружня стосовно платників податків усіх категорій. Єдина тонкість — самостійний розрахунок податкових виплат та пільг.Основні податки у Польщі

    Компанії та фізичні особи, які не є резидентами Польщі, підлягають оподаткуванню в тому ж порядку, що й чинні резиденти.

    • VAT (value-added tax) — податок на додану вартість. Він нараховується на всі товари, роботи чи послуги. Ставки різняться в залежності від категорії товару, 23% — основна. Нульова ставка VAT застосовується при купівлі та постачанні товарів з країн ЄС до Польщі. Є можливість повернення сплаченого VAT живими грошима: коштом зменшення його податкових зобов’язань або фактичного перерахування йому коштів.
    • CIT (corporate income tax) — податок на прибуток юридичної особи. Базою оподаткування зазвичай є позитивна різниця між доходом компанії та її витратами за звітний період. Ставка податку – 19%. Податкова декларація з податку на прибуток юридичної особи подається один раз наприкінці кожного року. Але платник може щомісяця самостійно визначати розмір податку та сплачувати його авансом.
    • PIT (personal income tax) — податок з доходу фізичної особи, який є обов’язковим для кожного, хто отримує в Польщі дохід (заробітну плату, на підставі трудових договорів або цивільноправових договорів, дохід внаслідок індивідуальної підприємницької діяльності та інші).

    Для розрахунку розміру PIT використовується так звана «Прогресивна система»: якщо заробіток за рік становить менш як 85 528 злотих (близько 20 000 євро), ставка податку становить 18%; якщо заробіток за рік склав понад 85 528 злотих, ставка податку буде 32% (на частину прибутку, що перевищує зазначену суму).

    До осіб, які здійснюють індивідуальну підприємницьку діяльність, може застосовуватися так званий лінійний податок, що становить 19% отриманого доходу, а «прогресивна система» не застосовується.

    Пам’ятайте, що недотримання податкового законодавства загрожує кримінальною відповідальністю. Це стосується особи, яка фактично займалася податковими розрахунками для фізичної особи чи компанії.

    У статті відповіли на часте запитання наших клієнтів «Як відкрити фірму в Польщі українцям?»

    Бажаєте дізнатися більше про побут та бізнес у Польщі? Дивіться запис цікавого ефіру на цю тему — Бізнес у Польщі. Інструкція для переселенців

    Підпишіться на щомісячний дайджест про міжнародний бізнес

    Читайте також
    Соціальні мережі
    Не просто присутні, а працюємо та ділимося корисним контентом

    Якщо ви не знайшли
    те, що шукали,
    не залишайте сторінку

    Просто натисніть на кнопку нижче, і ми зв'яжемося з вами, щоб проконсультувати по всіх послугах компанії.

    0 800 33 20 41 безкоштовно з будь-яких номерів України
    svg Зв'язатися з нами